Kent.nu — Officiell hemsida för Sveriges största rockband

Boken om Kent kommer i mars

24 november 2009

I mars 2010 kommer Jan Gradvalls stora bok om Kent.

Så här skriver förlaget om boken:

kentbokenKent har i 15 år varit Sveriges största rockband. Ingen annan svensk grupp har genom rockhistorien lyckats hålla sig kvar på toppen lika länge. Samtidigt skiljer sig Kent markant från alla sina föregångare på tronen, från Hep Stars till Gyllene Tider. Det folkkära och utpräglat svenska i Kents musik för snarare tankarna till gamla psalmer än till topplistemusik. Gruppens mest älskade låtar har alltid varit de mest melankoliska. Den refräng som lockar till den största allsången på Kents konserter lyder: ”Vi ska alla en gång dö”.

Det skulle vara rimligt att deras position, med 44 prestigefyllda musikpriser varav 16 Grammisar, skulle gjort att bandet numera kände sig erkända och bekräftade. I stället har det blivit precis tvärtom. Inget annat band upplever sig självt i opposition till resten av Sverige på samma sätt som Kent. Vad som driver bandet är deras kroniska utanförskap. Det går att ta Kent ur Eskilstuna – men det går inte att ta Eskilstuna ur Kent. Utanförskapet är deras drivkraft och sammanlänkade identitet.

Jan Gradvall har följt och intervjuat Kent ändå sedan 1995 då gruppen skivdebuterade. Resultatet har blivit en unik bok. Förutom bandets födelse och utveckling, där uppväxtstaden Eskilstuna spelar en avgörande roll, skildrar boken den inre geografin hos de fyra bandmedlemmarna. Boken handlar om vad musik kan betyda som identitetsskapare. Och visar vilken kraft till förändring det kan rymmas i en rocklåt på tre minuter.

Om Jan Gradvall
Jan Gradvall är en av Sveriges främsta nöjes- och musikjournalister. Han skriver i Dagens Industris Weekend-bilaga om media, populärkultur och musik och är krönikör i magasinet Café. Han medverkar också regelbundet i Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Elle och ICA-kuriren och har skrivit ett flertal böcker om musik och populärkultur.

 • Pingback: Tweets that mention Boken om Kent kommer i mars — Kent.nu -- Topsy.com()

 • kalle

  längtar som fan!! får rysningar av att läsa det här!<33

 • Nihilisten

  Äntligen!

 • Magnus

  Var kan man förhandsboka??

 • ghastlynaive

  Helvete, vad underbart <3

 • http://henrik.net Henrik Ismarker

  Man kan inte förhandsboka ännu.

 • Macka

  Är bandet med på denna bok? Finns det intervjuer och kommentarer från bandet, eller är det bara ”gammalt material” som skrivits om på nytt?

 • Caz

  Den måste jag ha!!!!!!

 • Becka

  Åh, fy fan vad underbart.
  Nu längtar man ännu mer till mars :D

 • Anders

  Det blir nog mkt bättre än sonics bok om kent. gradvall är absolut den bästa musikjournalisten i sverige och den som har bäst kontakt med bandet av journalistkåren.

 • http://twitter.com/LinneaModen Linnea Modén

  Längtar! <3

 • Sachi

  jag ska lätt köpa! hoppas det finns lite innan osedda bilder och sådant (:

 • Madeleine

  Underbart!!!

 • http://Bilddagboken.se/ Ciszi

  Kommer det att finnas bilder att kunna se i boken?
  Hur många sidor är det?
  Längtar tills den kommer ut! <3
  Håller på och läser deras första självbiografi just nu, bra hittills men hoppas på att den här är bättre!

 • Totte

  Lätt att man ska läsa den!:)
  Glöm inte att den som tar emot Jesus som sin frälsare ska få evigt liv, så meningen ”vi ska alla en gång dö” stämmer inte helt.

  ”Så älskade Gud världen att han gav den sin enda son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan få evigt liv” (Johannes 3:16)

  Jesus säger också följande:
  ”Den som tror på mig ska få leva om han än dör, och var och en som lever och tror på mig ska aldrig nånsin dö” (Johannes 11:25:26)

  //Frid

 • eripe608

  Den skall läsas. Jäkligt skönt att inte Sveriges, ja kanske till och med väldens, absolut sämsta musikkrönikörer Marcus Larsson är inblandad i denna bok. Han passar bäst i trams programmet ”Schulmans Show”, jxxvla lallare är vad han är!!

 • eripe608

  denna bok skall inköpas och insupas. Skönt att Sveriges, ja kanske till och med välrdens, absolut sämsta och mest inkompetenta musikrecensenter Marcus Larsson inte har något med denna bok att göra. Marcus passar som bäst i tramsprogrammet ”Schulman Show” där han kan sitta och vara mesig och ta tillbaka sina ”hårda” och ”kontroversiella” uttalanden när hans ”offer” sitter bredvid honom. Pinsam är vad han är!!

 • http://www.gemigvinterdrog.blogg.se Julia

  Åh, den måste jag köpa! :D

 • http://fotografkonrad.se/ Konrad

  Spännande, det här måste införskaffas! :)

 • kamasofie

  Går det an å kjøpe den i Norge?

Previous post:

Next post: