Kent.nu Paus.nu Kentforumet Kentmailen Joakim Berg Patreon

Så finansierar du din nystartade musikkarriär

Så finansierar du din nystartade musikkarriär

I betalt samarbete med LoanScouter.

Källa: Pixabay

Drömmer du om att en dag bilda ett lika vackert band som Kent? Eller kanske bli en lika fantastisk solosångare som Jocke Berg? Eller varför inte bli en världskänd producent som får göra coola samarbeten och resa hela tiden? Oavsett vet du säkerligen att detta kommer kräva en hel del pengar. Pengar som du säkerligen inte har.

Musikbranschen är både tuff och dyr. Det räcker inte med att ha rätt utrustning, som dessutom är svindyrt, men man måste också veta hur man marknadsför sig för att lyckas komma någon vart. Att lyckas med sin musikkarriär är inte enkelt, särskilt inte om man inte har de ekonomiska förutsättningarna som krävs. Men det finns sätt att lyckas, bland annat genom att ge sin musikkarriär möjlighet för finansiering genom lån, från bidrag eller med hjälp av gräsrotsfinansiering. Mer om hur du finansierar din nystartade musikkarriär här!

Finansiera med hjälp av lån

Generellt sett är det bäst att inte försätta sig i skuld eller låsa sig in i en betalningsplan (med ränta) för att få den ekonomiska hjälp man behöver. Ett lån bör därför inte ses som ditt första alternativ, utan snarare som en reservplan. Den goda nyheten är att du förmodligen inte kommer att få ett lån om din privatekonomi inte redan är stabil. Har du inte en stabil årsinkomst och står med utestående skulder kommer en långivare troligen att låna dig pengar i första hand. Men har du en bra privatekonomi redan, och fortfarande behöver lite hjälp på vägen för att kickstarta din musikkarriär, ja då kan ett litet lån agera som en hjälpande hand.

Hitta stöd till finansiering för musiker

Idag finns det ett par myndigheter och fonder som ger bidrag till verksamheter inom konst och kultur, inklusive dig som behöver finansiering till musikprojekt. Bland annat finns det Kulturrådet, som ger stöd till fria musikgrupper och musikarrangörer, dock ej till enskilda konstnärer. Även Musikverket ger stöd till samarbetsprojekt initierade av det fria professionella musiklivet, och Konstnärsnämnden som erbjuder ett brett spektrum av stipendier och bidrag till yrkesverksamma konstnärer inom bland annat musik. För att få ett bidrag måste du motivera din ansökning med ett formulerat mål samt många gånger ha en budget. Sedan måste du såklart skicka iväg din ansökan och hoppas på det bästa.

Använd dig av crowdfunding

Crowdfunding, även kallat gräsrotsfinansiering på svenska, är ett populärt och lättillgängligt sätt att få finansiering för de projekt du försöker förverkliga. I sin enkelhet innebär crowdfunding att man får en liten mängd stöd från en stor publik. Vem som helst kan vara med och bidra med pengar till ditt projekt, det behöver alltså inte vara pengar från ett skivbolag eller ett företag. Det kan vara dina fans, familjemedlemmar, vänner, människor som hittar dig på crowdfunding-hemsidor och alla andra som gillar idén om vad du gör och vill hjälpa dig att slutföra ditt musikprojekt. Du berättar helt enkelt för folk vilket musikrelaterat projekt du behöver pengar till och hur mycket finansiering som krävs för att nå dina mål för att sedan hoppas på att någon vill stötta ditt arbete.

I betalt samarbete med LoanScouter.

Så finansierar du din nystartade musikkarriär