Kent.nu — Tidigare officiell hemsida för Sveriges största rockband

Biografi

Historien om Kent tar sin början i Eskilstuna 1990 och knappt tio år senare är de ett av sveriges mest uppskattade och mest inflytelserika rockband.

Läs hela historien om ett av sveriges mest framgångsrika rockband genom tiderna!

1990
Jones & Giftet bildas. Medlemmar är Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirviö och Thomas Bergqvist (synth). Det började med att Jocke åkte till London och köpte två gitarrer, en till Sami och en till sig själv. Sami och Jocke hade ett band som repade på Balsta Musikslott som bestod utav 3 pers. Till tonerna av My Bloody Valentine bestämde Martin och Jocke att de skulle bilda ett band. Detta skedde på S:t Eskils cafeteria Grönan. Jocke och Martin möter en stupfull Markus utanför Restaurang Vildsvinet i Eskilstuna. På fyllan lovar han att gå med och spela trummor. Thomas Bergqvist, en kompis till Martin Sköld, fick hänga på och spela synth. Första spelningen var i Lindesberg i Västmanland. Den andra spelningen var på Knegoffs i Tuna…

1991
Jones & Giftet vinner den prestigefyllda tävlingen Cult 91 på Skylight i Eskilstuna. Magnus Nygren på EMI tände på Jones & Giftets demo och han fixade gig på Daily News & Universitetet. (Idag är Kent otroligt nöjda med att Magnus valde att steka dem.)

1992
Martin Roos spelar med Jones & Giftet för första gången på Cult 92. Strax därefter kickas Thomas Bergqvist och ersätts utav Martin Roos. 30 September bytte Jones & Giftet namn till Havsänglar. Därefter följde spelningar på Spaghetti Companiet!, Hannas Krog och Pet Sounds Bar.

1993
Martin Roos flyttar upp till Stockholm och snart följer resten med. Adam Berg (Jockes bror) kommer på nya namnet Kent. Kent tar på sig kostymer och Jocke hänger av sig gitarren och de börjar för första gången rocka! Kent spelar på Tanto, Hyndans Hörna och Kalmar Nation.

1994
Kent kämpar på. I mars görs en 10-låtars demo som spelas in under extremt enkla förhållanden i en 8-kanalsstudio i Nytorpsskolan vid Blåsut i Stockholm. Demon gavs till Peter Ejheden på Pet Sounds som då arbetade som bandbokare för en klubb (Pet Sounds Bar). I samma veva som han fick kasetten så slutade Peter på Pet Sounds och började på BMG. I april får Per Lindholm, A&R på RCA/BMG, för första gången höra Kent och tänder direkt. Den 9 juni spelar Kent ”efterband” åt Cardigans på Tantogården och efter spelningen erbjuder Per Lindholm Kent ett skivkontrakt med RCA/BMG. Den 26 juni skrivs Kents första skivkontrakt. Kent åker upp till Silence Studios i Koppom, Värmland, för att spela in debutalbumet.

1995
I februari kom den första singeln ”När det blåser på månen”. Den 15 mars ges Kents självbetitilade album ut. Kent var också ett av de tre banden som den sommaren gjorde den första Lollipopturnén (Brainpool, D.A.D) som avslutades på Lida Friluftsområde inför 10 000 pers. I september när Kent påbörjar arbetet med uppföljaren väljer Martin Roos att koncentrera sig på sitt jobb på Sony Music, han ersatts av Harri Mänty.

1996
På Grammisgalan 1996 fick Kent en välförtjänt Grammis för ”Bästa Rockgrupp”. De vann också Nöjesguidens pris för bästa band. Exakt ett år efter debuten släpptes det andra albumet ”Verkligen” som toppade den svenska försäljningslistan i flera veckor. Under våren och sommaren gjorde Kent en massiv och bejublad turné.

1997
Vid Grammisgalan fick Kent två välförtjänta Grammisar. De vann även en Rockbjörn för bästa band. De påbörjar arbetet med sitt tredje album. Den 15 maj börjar Kent att produktionsrepa ute på Kvarnholmen med den nye producenten Zed. Den 12 juni åker Kent ner till Galaxy Studios, Mol i Belgien. De stannar där till den 7 juli. Den 28 juli påbörjas arbetet igen med pålägg i Studio Ljudhavet i Stockholm. Den 27 augusti går Kent in i Europa Studios för att slutföra de sista påläggen. Albumet mixades sen av Zed i Galaxy Studios i två veckor. Den 6 oktober släpptes den första singeln ”Om du var här” som går direkt in på tredje plats på singellistan. Den 12 november släpps albumet ”Isola” som säljer guld (50.000 ex) direkt. Bara en vecka senare går ”Isola” in på albumlistans förstaplats. I december säljer ”Om du var här” guld (15.000 ex).

1998
Den 5:e februari har ”Isola” sålt Platina (80.000 ex). Den 16:e februari får Kent två Grammisar för ”Bästa album” och ”Bästa pop/rock grupp”. En vecka senare vinner Kent inte mindre än tre Rockbjörnar i kategorierna ”Bästa svenska CD”, ”Bästa svenska grupp” och ”Pris för bästa insats i Sverige för svensk musik”. ”Isola” klättrar på listorna i resten av skandinavien och landar på plats 12 på den finska albumlistan. Den 28:e februari avslutas den tre månader långa skandinaviska turnén. Under turnén gjordes 50 utsålda spelningar i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

17 maj – 29 maj, Kent åker ut på sin första Europaturné som inkluderar Belgien, England, Holland, Tyskland och Danmark. I april släpps Isola på engelska i Europa. 6 juni – 14 augusti, sommarturné i Sverige, Danmark, Norge och Finland. 9 september – 10 oktober, Kent åker ut på sin andra Europaturné som inkluderar, England, Tyskland, Holland, Frankrike och Belgien. I september släpps Isola i USA och Kanada. I november gör Kent sin första trip till USA. Där gör de en hel del promotion och spelar i New York med Cardigans, gör en radioshow i West Virginia, Charleston och ett showcase på Virgin Megastore vid Union Square i New York. Under hösten spelar Kent in en låt för Amnestyprojektet ”Längtan skala 3:1” med Magnus Frykberg som producent.

1999
21 jan – 30 jan, turné i UK. Den 31 januari drar Kent ut på sin första riktiga USA-turné tillsammans med Cardigans som avslutas i San Diego den 23 februari. 17 mars – 23 mars, turné med Cardigans i Norden. 7 april – 4 maj, turné med Papa Vegas i USA.

Under sommaren och hösten spelas uppföljaren till Isola in. Första singeln, ”Musik non stop” släpps den 15 november i en begränsad upplaga (5.000 ex) och går direkt in som etta på Tracks. Albumet får titeln ”Hagnesta Hill” efter det område i Eskilstuna där Kents första replokal låg. Den 6 december släpps Hagnesta Hill i Sverige.

”Hagnesta Hill” spelades in i Vasastan, på Södermalm, på Kungsholmen, i Puk-studion i Danmark och mixades i Bryssel och Paris.

2000
I slutet av januari startar Kent en nordisk vinterturné som tar publiken med storm. Premiären i Göteborg den 28 januari är helt utsåld och får lysande recensioner. Expressens Anders Nunstedt ger konserten 4 getingar och skriver: ”Kents vinterturné 2000 kan bara stavas på ett sätt. Succé.” 20 spelningar senare avslutas vinterturnén på ett lika utsålt Hovet i Stockholm.

Den 31 januari tilldelas Kent två stycken Rockbjörnar för sina insatser under 1999. ”Årets svenska grupp” och ”Årets svenska låt” (Musik non stop) är de kategorier som Kent vinner. Två veckor senare vinner Kent även en Grammis i kategorin ”Årets pop/rock grupp”. Det är tredje gången de vinner den Grammisen. Tidigare har Kent vunnit i samma kategori 1995 och 1997. Årets Grammis var deras femte totalt.

Den 8 mars släpps ”En himmelsk drog” som andra singel från Hagnesta Hill. Den går direkt in på Trackslistans andraplats och redan veckan efter så ligger den etta. ”En himmelsk drog” stannar på Trackslistan i hela tio veckor.

I samband med releasen av den engelska versionen av ”Hagnesta Hill” i slutet av april åker Kent ut i europa och gör 25 spelningar under april-juni. Europaresan avslutas på Roskildefestivalens största scen där Kent gör en bejublad konsert inför tiotusentals fans från hela europa.

I mitten av juli är det åter dags för Kent att ge sig ut på de svenska vägarna. Denna gång som huvudakt på Kalasturnén. Den 14 juli når Kalasturnén Eskilstuna och Kent gör en fantastisk spelning på hemmaplan. Och det är verkligen hemmaplan eftersom spelningen äger rum på Isstadion i anslutning till området Hagnestahill (som skrivs just så även om skivan heter Hagnesta Hill).

Under augusti och september gör Kent återigen en del spelningar ute i Europa. Bland annat på festivalerna i Reading och Leeds.

Den 29 november släpps det enormt efterlängtade samlingsalbumet med Kents b-sidor. Det är ett dubbelalbum som innehåller 25 låtar, varav två är helt nya, och ca 100 minuter musik. Den 22 november 2000 släpps en singel från albumet. Det är den helt nya låten ”Chans” som är producerad av Nåid (Martin Landquist) som når skivdiskarna. Den andra nya låten på skivan heter ”Spökstad”. Två gamla låtar har gjorts om i nya versioner till detta album. Det är ”Rödljus” och ”En helt ny karriär” som fått sig en uppiffning av Nåid. Originalversionerna finns också med på albumet.

2001
Kent inleder det nya året med en efterlängtad och välbehövlig semester. Under våren börjar rykten gå om att Kent ska spela på Hultsfredsfestivalen och den 17 april bekräftas det att Kent gör en enda exklusiv spelning under sommaren. Självklart som huvudattraktion på Hultsfreds största scen.

Den 19 maj har Mathias Engstrands och Per Sinding Larsens Kentdokumentär ”Så nära får ingen gå – ett år med Kent” premiär i SVT.

Den 23 september gör Kent en specialspelning i Globen i Stockholm. Det är Carlsberg som hyrt in Kent, Roxette och The Ark till sin stora firmafest.

Den 3 oktober beger sig Kent ner till Köpenhamn för att påbörja inspelningen av den nya skivan. Under tiden i studion svarar Kent på fansens frågor via hemsidan och till slut blev det hela 1123 besvarade frågor. Imponerande!

På luciadagen den 13 december blir det klart att Kent åker på Kalasturne under sommaren 2002 tillsammans med Thåström och Varanteatern.

2002
Inspelningen av nya skivan fortsätter i Stockholm. Den 14 februari kommer det första materialet från skivan. Första singeln ”Dom andra” premiärspelas (playback) under den direktsända Grammisgalan i Globen.

I april släpps sedan albumet Vapen & ammunition som blir Kents absolut största kassasuccé någonsin och säljer i hela 600 000 exemplar. Under sommaren följer Kent med på Kalas 02-turnén med bl a Thåström och Varanteatern, och spelar på ett antal platser runtom i Sverige för att sedan avrunda en extra höstsväng i ett utsålt Globen i början av december.

2003
Kent belönas med inte mindre än sju(!) grammisar samt en rad rockbjörnar och andra musikpris för sina framgångar med Vapen & ammunition året innan. Bl a får de pris för årets album, årets låt och årets pop/rock-grupp.

Tidigt på våren avslöjar bandet också att de ska spela på Stockholms Stadion på självaste nationaldagen, och de 33 000 biljetterna säljs slut på ca 2 timmar. Den efterföljande spelningen blir i det närmaste legendarisk, och giget kommer sedemera att benämnas som ”den vita konserten”, då alla fans – på bandets inrådan – klätt sig i vitt dagen till ära. Enligt Jocke Berg var det från början bara ett skämt om att man givetvis skulle ha dresscode som togs på lite för stort allvar.

2005
Efter ett och halvt år i tystnad kommer ett pressmeddelande på hemsidan i mitten av november 2004 som säger att nya skivan Du & jag döden kommer att släppas på 10-årsdagen av bandets debut, den 15 mars 2005. Första singeln heter Max 500 och premiärspelas playback på Grammisgalan 9 februari.

Under sena våren och början av sommaren följer en turné med ett helt nytt koncept i Skandinavien, Kent har hyrt in världens största tält från Storbritannien och planerar att göra 14 konserter med start på Frihamnspiren i Göteborg 13 maj och avslutning i juni i Helsingfors. Turnén kommer att kallas ”Turné 19”. Som uppladdning gör bandet även två exklusiva spelningar på Stora Vega i Köpenhamn ungefär tre veckor innan turnépremiären, då man provar nytt material. Biljetterna till Turné 19 säljer återigen slut på rekordtid och de största spelningarna i Stockholm och Göteborg bevittnas av sammanlagt 36 000 personer under två kvällar. Som avslutning på turnén gör Kent ett framträdande den 30 juni på Roskildefestivalens orange scen.

Under hösten framkommer uppgifter om att bandet ska släppa en EP, och det första materialet, Ansgar & Evelyne, premiärspelas playback på MTV:s Nordic Music Awards i Köpenhamn 29 oktober. Men dock är det en annan låt, Dom som försvann, som sedan blir singel.

2005 kan sammanfattas med två kassasuccéer och en mycket lyckad turné. Du & jag döden säljer i 200 000 exemplar bara under första veckorna, och The Hjärta & Smärta EP säljer dubbel platina (40 000 ex) på bara några månader.

2006
Kent får ta emot en rad musikpriser och utmärkelser för det gångna året, däribland Grammisar och Rockbjörnar. Den 3 maj har dokumentärserien ”Det handlar om ett barn” premiär i TV4, och bandet har specialskrivit musikaliska teman och vinjettmusik. Till låten ”Nålens öga” använder man delar av en gammal Jones & giftet-låt vid namn ”Som barn”, fast med ny text och nytt sound. Nålens öga släpps sedan som singel och i juni rapporteras den ha sålt guld, överskottet går oavkortat till Rädda barnen.

Under tre hektiska dagar i mitten av juni genomför Kent även tre exklusiva konserter: en som huvudattraktion på Hultsfredsfestivalens största scen, en på Haugesunds Rockfestival och en på Norweigan Wood i Oslo.

I början av december skrivs det efter lång tystnad på hemsidan att bandet ca en månad tidigare har begett sig till Allaire Studios utanför New York i USA för att påbörja inspelningarna av en ny skiva. Med följer den danske producenten Jon Schumann som tidigare producerat bl a Mew (som kallats Danmarks svar på Kent).

2007
I januari slår nyheten om gitarristen Harri Mäntys avhopp från bandet ner som en bomb, något som egentligen skedde redan i oktober 2006. Harri sägs ha haft brist på motivation och i efterföljande intervjuer har det också framkommit att han inte längre ville göra samma musik som de övriga medlemmarna. Man skiljs dock givetvis som vänner och Harri är saknad av många.

I mitten av sommaren bekräftas det att skivan kommer att släppas 16 oktober och att den får titeln ”Tillbaka till samtiden”. Det kommer även att göras en efterföljande turné under hösten och början av nästa år. Kent gör 18 spelningar på drygt en månad i sporthallar och evenemangsarenor fördelat på 7 större städer i Sverige, Norge, Finland och Danmark med start 4 november i Helsingfors. Biljetterna släpps i månadsskiftet juli/augusti och de populäraste spelningarna säljer slut på ny rekordtid, ca 3 minuter, varefter ett stort antal extrakonserter planeras in.

Första singeln från den nya skivan heter ”Ingenting” och släpps 17 september, den suggestiva videon är som vanligt regisserad av Adam Berg. Man skriver även ett kontrakt med mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson om att göra en speciell ”Kent-mobil”, bandet är själva med och designar, och sägs få ungefär 30 miljoner för besväret (ej bekräftad siffra). Det nya soundet, samt inte minst Sony Ericsson-affären, tycks dela upp fansen i två läger och många hävdar att Kent sålt sig och blivit ”techno, disco, synth och kommersialism”.

17 oktober släpps Tillbaka till samtiden i skivbutikerna, den finns även som limiterad version om totalt 16 500 exemplar i Norden och Tyskland. 5 december släpps andra singeln, ”Columbus”, videon regisseras denna gång av Popcore. I slutet av september släpps också en bok av journalisten Håkan Steen, i ”Kent – Texter om Sveriges största rockband” finns så gott som alla artiklar, rescensioner och intervjuer gjorda med bandet sen genombrottet 1995 samlade. Kent själva har inte medverkat i produktionen av boken, utan det är ett fristående verk.

2008
På exakt två månader gör Kent ett 30-tal spelningar som en fortsättning på 2007 års höstturné på ett antal mindre orter runtom i Norden. Premiären blir i Ås i Norge 23 januari och avslutningen sker i Baltiska hallen i Malmö 23 mars.

I början av april släpps tredje singeln från Tillbaka till samtiden. ”Generation ex” innehåller förutom titelspåret, duetten med Camela Leierth, även b-sidan ”Det kanske kommer en förändring” samt en remix av låten ”Berlin” signerad Simon Brenting. Videon regisseras även denna gång av Popcore. Strax innan sommarens turnéstart på Peace & Love-festivalen i Borlänge utlyser Kent en tävling om att skapa en video till en remix av låten ”Vy från ett luftslott”. Av 65 inskickade bidrag väljer bandet ut 5 finalister. Vinnarvideon regisseras av Lars Lind, Erik Lind och Kajsa Engdahl från Östersund, och efter stora påtryckningar från fansen väljer man att släppa ”Vy från ett luftslott (Punks Jump Up Remix)” även som fysisk singel i butikerna.

Fler konsertdatum tillkommer löpande till dem som planerats i början av året. Kent gör fem dubbelspelningar i Sverige, två stycken med Joakim Thåström och tre med Håkan Hellström. Utöver detta besöks tre svenska, fyra norska, en dansk och en finsk festival, samt andra städer runt om i Norden. Då Kent spelar sommarpremiären på Peace & Love-festivalen tillkännager Jocke att ”nu ska vi prova en helt ny låt på er” innan extranumren. Låten ”Håll ditt huvud högt” blir en succé och enligt Kent själva kommer man att gå in i studion framåt hösten.

23 september offentliggör Kent att man släpper samlingen ”Box 1991-2008” 29 oktober. Det blir enligt bandet själva en halvtidssummering av deras karriär från starten 1991 till och med 2008. Boxen innehåller alla tio svenska studioalbum (inklusive The Hjärta & Smärta EP) och 26 extra låtar, 15 stycken tidigare helt outgivna spår (där ibland ”Håll ditt huvud högt” i en liveinspelning från Eskilstuna sommaren 2008 samt demos och material från tiden innan man bytte namn till ”Kent”) och 11 tidigare utgivna b-sidor från 2002-2008. Utöver detta tillkommer också en 96-sidig bok med intervju av journalisten Jan Gradvall, privata bilder, turnéhistorik och låttexter. Alla album får också nya omslag och nytt artwork tecknat av Jocke Berg själv. Priset ligger på ca 399:-

Dagen innan julafton släpper bandet en tidig julklapp till fansen. Låten ”På drift?” har spelats in i början av december för att i huvudsak bli soundtrack till antimobbningsföreningen Friends nya reklamfilm som regisseras av Adam Berg. Den kan laddas ner gratis via hemsidan under en vecka fram till nyårsafton.

2009
Efter ungefär ett halvår av tystnad meddelas att man återigen öppnar den populära frågesektionen ”Fråga Kent”, där fansen kan ställa frågor direkt via hemsidan som, i mån av tid, besvaras av bandet under tiden arbetet pågår med det åttonde studioalbumet.

4 oktober kommer ett pressmeddelande som informerar om att nya singeln ”Töntarna”, följt av Kents åttonde fullängdare, ”Röd”, kommer att släppas till digital release 5 oktober, samt i butik en vecka senare. Albumet ”Röd” innehåller 10 spår och har spelats in under knappt ett år i New York, Berlin, Hyltinge kyrka utanför Flen, samt bandets egna studio i Älvsjö i södra Stockholm. Det släpps 6 november och finns även i en limiterad ”deluxe-utgåva” som bl a innehåller 3 vinylexemplar av skivan samt ett USB-minne och en 118-sidig bok. I samma pressmeddelande offentliggörs också en omfattande vårturné under en dryg månad som täcker hela Norden med start 25 februari på Annexet i Stockholm, och avslutning 30 mars på Conventum Arena i Örebro. Extrakonserter tillkommer löpande då de ursprungliga spelningarna i de största städerna återigen säljer slut på rekordtid, och totalt gör man 18 konserter i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

På releasedagen för ”Röd” spelar Kent inför ett hundratal specialinbjudna gäster (mestadels journalister) på The Bowery Hotel i New York. Setlistan består av 6 spår från nya albumet, och det hela visas även live på Aftonbladets hemsida.

I slutet av oktober sänder Utbildningsradion (UR) en ny serie om hemlösas situation i Stockholm. Kent har specialskrivit vinjettmusiken, låten heter ”2000” och släpps först i tryckt version om totalt 100 exemplar vilka auktioneras ut via Tradera, men sedan även som digital release 2 november. Pengarna går oavkortat till föreningen Stockholms hemlösa. Markus Mustonen och Martin Sköld specialskriver även verket ”Tuna 350” inför avslutningen av Eskilstunas 350-årsjubileum, och det 22 minuter långa verket släpps digitalt samtidigt med ”2000”.

Under senare halvan av december nomineras Kent till både Grammisar och Rockbjörnar, och det meddelas även att journalisten Jan Gradvall kommer att släppa en bok om bandet i mars året därpå. Han har följt Kent ända sedan skivdebuten 1995 och resultatet blir en unik bok som handlar om ”vad musik kan betyda som identitetsskapare, och visar vilken kraft till förändring det kan rymmas i en rocklåt på tre minuter.” På grund av förseningar tvingas releasedatumet dock senareläggas till augusti året därpå.

Andra singeln från albumet ”Röd” blir låten ”Hjärta”. Den släpps som en EP innehållande, förutom titelspåret, även 3 remixer av låten. Som video har man valt att göra en kortfilm som fokuserar på personer som varit försvunna en längre tid. Den tar upp åtta autentiska fall som har uppmärksammats i tv-programmet Efterlysts sändningar i TV3 och beskrivs som en högst konstnärlig tolkning av de anhörigas sorg och saknad. Regissör är denna gång Robinovich, och filmen premiärvisas i Efterlyst 21 december.

2010
Kent belönas som Årets grupp på P3 Guldgalan i januari, samt med två Grammisar i kategorierna Årets rock och Årets producent (tillsammans med Jon ’Joshua’ Schumann). Som meddelats strax innan årsskiftet planerar man en omfattande sommarturné (precis som 2008) med diverse festivaler och konserter runt om i Norden, och i februari presenteras den färdiga turnéplanen. Total gör man 18 spelningar, däribland på 7 svenska festivaler, 4 norska, 2 finska och en dansk; och utöver det separata konserter runtom i Norden. Turnépremiär sker precis som två år tidigare på Peace & Love-festivalens största scen 1 juli.

I början av mars blir det klart att tredje och sista singeln från ”Röd” blir låten ”Idioter”. Videon är inspelad under repetitioner samt på konserterna på Annexet i Stockholm under vårturnén, och man släpper även en alternativ version med bl a Nalle Knutsson, Sven Hallberg och Jugge Nohall i rollbesättningen. ”Idioter” blir en EP om totalt 5 spår, varav 3 är remixer på låtarna ”Ensamheten” och ”Taxmannen” från albumet ”Röd”, samt en demoversion av titelspåret.

Det populära tv-spelet ”SingStar” släpps i en version med enbart Kent-låtar till Sony PlayStations konsoler, och 10 personer vinner biljetter till releasefesten på Gröna Lund i Stockholm i slutet av maj. PlayStation lovar även att ersätta eventuella böter från Störningsjouren under samma helg, förutsatt att konsumenter satt upp PlayStations specialskrivna lappar i sina trapphus.

Som en bomb slår sommarens stora överraskning ner då Kent offentliggör på hemsidan att man kommer att släppa en ny skiva strax innan sommarturnén, blott nio månader efter att det senaste albumet kommit. Det nionde studioalbumet tituleras ”En plats i solen” och innehåller 10 spår, varav två stycken släpps digitalt direkt med pressmeddelandet 14 juni. Singeln ”Gamla Ullevi + Skisser för sommaren” blir en dubbelsingel med två A-sidor, och släpps i butik 14 juni. Albumet ”En plats i solen” finns tillgängligt i butik drygt två veckor senare, 30 juni. Det skrevs under tidig vår och har spelats in uteslutande i bandets egen studio i Älvsjö tillsammans med den trogne följeslagaren, producenten Stefan Boman. Enligt sångaren Jocke Berg är delar av materialet sådant som blivit över från inspelningarna av ”Röd”. Kents turnépremiär för sommaren inleds blott en dag efter albumsläppet. Albumet släpps även som limiterad vinyl om 1000 exemplar.

Under sommarturnén tar man med sig bland andra Roll The Dice och Punks Jump Up som agerar förband under bandets egna spelningar. Recensionerna är övervägande positiva, och Kent gör turnéavslutning på Skanderborg-festivalen i Danmark 8 augusti. Under hösten nomineras bandet till en rad priser, och vinner bland annat en Rockbjörn i kategorin Årets bästa live-grupp.

1 oktober meddelas på hemsidan att nästa singel från ”En plats i solen” blir ”Ismael”. Återigen släpps den som en dubbelsingel med två A-sidor tillsammans med låten ”Varje gång du möter min blick” som även återfinns på albumet. Releasedatumet är 8 oktober, och den fysiska singeln är limiterad till 1000 exemplar.

2011
I januari står det klart att Kent vunnit de tre Gaffa-priser man varit nominerade till för Årets svenska album: En plats i solen, Årets svenska band samt Årets svenska hit: Skisser för sommaren. Bandet nomineras även till en Grammis och till P3 Guld-galan, men vinner tyvärr inga priser. Under tidiga vintern samarbetar Jocke Berg och Martin Sköld med den unge talangen Erik Hassle, och tillsammans skriver och producerar trion Hassles minialbum ”Mariefred Sessions” som släpps i butik 23 mars och möts av mycket positiv kritik.

22 juni meddelas på hemsidan att Kent byter skivbolag, och har skrivit på för Universal Music Sverige. ”Efter sexton år på BMG/Sony Music känns det skönt med en nystart och Universal Music gav oss det bästa erbjudandet” säger managern Martin Roos till Kent.nu.

Sångaren Jocke Berg spelar i mitten av sommaren in en låt till den svenska versionen av Disneys film ”Bilar 2”. Låten heter ”Det känns perfekt” och är en svensk version av rockgruppen Weezers cover på The Cars hit ”You Might Think” från 1984, som spelats in för den amerikanska filmen ”Cars 2”. Den svenska texten skrivs av översättaren Robert Cronholt. I början av augusti meddelas att EMI och Walt Disney Records släpper låten som singel, releasedatum blir 15 augusti för den digitala versionen och en vecka senare finns den i butik. Kent.nu utlyser i samarbete med EMI en tävling där 10 singlar lottas ut till de fans som på hemsidan skriver den bästa motiveringen till varför just de ska vinna.

I slutet av oktober invigs en utställning på Grafikens hus i Mariefred av konstnären Jesper Waldersten, där Martin Sköld medverkat och skrivit musik till verken. 2 december släpps musiken på iTunes titulerat ”Musiken på vägen hit”. Tillsammans med Jocke Berg samarbetar Martin även med före detta norska popgruppen A-has sångare Morten Harket och skriver material till hans nya soloalbum ”Out Of My Hands”. Låten ”Burn Money Burn” är en cover på ”Kärleken väntar”, och Martin och Jocke skriver även låtarna ”Just Believe It” och ”Lightning” som blir första singeln.

Efter att ha släppt en serie kryptiska bilder på hemsidan i november kommer 12 december ett pressmeddelande om att en ny skiva kommer att släppas i april kommande år. I november åkte bandet till Frankrike och hade med sig en ny skiva i bagaget när man kom hem. Genom hemsidan låter man hälsa att ”Vi ville göra en samling sånger där bara de bästa melodierna platsade. Stolt, hoppfullt och befriat (nåja, nästan) från självömkan. Vi ville åter igen använda oss av den enhet vi är när vi spelar magiska låtar tillsammans i ett rum. Ni kommer älska det!”

2012
Information om en kommande sommarturné släpps 21 februari och gör gällande att man kommer att inleda turnén på Garden Party i Helsingfors 27 juni för att sedan fortsätta i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Fler turnédatum tillkommer löpande, och totalt blir det 21 spelningar varav 11 i Sverige, 7 i Norge, 2 i Finland och en i Danmark. Turnéavslutningen sker 25 augusti i norska Bergen.

20 mars meddelas också att svenska DJ:n Adrian Lux släpper låten ”All I Ever Wanted” där Jocke Berg står för sången.

Kents tionde studioalbum ”Jag är inte rädd för mörkret” innehåller 10 spår och har spelats in under höst/vinter 2011 i Studio La Fabrique i Saint-Rémy de Provence i södra Frankrike. Första singeln heter ”999” och skulle ha premiärspelats i SVTs talkshow Skavlan, men Kent valde att avstå då SVT ville klippa bort sista minuterna av låten då man ansåg den för lång. Istället spelas en live-version av låten in i Folkets hus i Älvsjö i södra Stockholm och släpps på hemsidan 27 mars. Några dagar senare släpps även bonuslåten ”Ett år utan sommar” som ej kom med på albumet digitalt via Kent.nu. Releasedatum för albumet blir 25 april, och det släpps som vanlig CD, Digipak samt vinyl-LP.

I början av april meddelas att man istället för att göra intervjuer i tidningar och tv kommer att hålla en exklusiv presskonferens på Berns i Stockholm dagen innan albumsläpp. Man bjuder in media, bloggare, fans och andra som anmält sig för en öppen frågestund. Presskonferensen direktsänds på Aftonbladets hemsida och det hela är över på ungefär en och en halv timme.

Under våren hinner man också med att släppa både ett eget vin samt en bok samproducerad med konstnären Jesper Waldersten, som fått åka med bandet till Frankrike och medverka under inspelningarna av ”Jag är inte rädd för mörkret”. Titeln blir ”Kent Waldersten – Lägg er inte i!” och den beskrivs som ”ett närmast kosmiskt möte mellan musik, konst, formgivning och boktryckeri.” Boken släpps 25 april tillsammans med albumet. Vinet ”Kent Edizione” som ingår i Systembolagets beställningssortiment, består av tre italienska viner man valt ut; ett rött bordsvin, ett lite finare vitt vin samt ett rött prestigevin.

I samband med presskonferensen informeras på hemsidan att Kent även beger sig ut på en kortare exklusiv vårturné på sex olika platser i Sverige, Norge och Danmark under en dryg vecka med start 24 maj. Samma dag man spelar på Lokomotivet i Eskilstuna öppnas även en Kent-butik i köpcentrumet Cityhuset i hemstaden som kommer att hålla öppet 31 maj – 31 augusti. Man säljer rariteter från tidigare turnéer, det nya albumet samt helt ny merchandise som tagits fram till årets spelningar.

Albumet ”Jag är inte rädd för mörkret” får övervägande bra kritik i media och toppar listorna i Sverige och Norge direkt. 9 juni meddelas att nästa singel blir låten ”Jag ser dig” som en månad tidigare släppts i en live-version på hemsidan producerad i bandets studio av Stefan Boman. Singeln släpps digitalt, som CD-maxi samt limiterad vinylutgåva om 1000 exemplar och innehåller förutom titelspåret även en remix av låten signerad Adrian Lux.

I slutet av juni avslöjas att Sami Sirviö skrivit och producerat de första tre låtarna på Ulrich Bermsjös nya album ”Those Who Suffer Love” i Kents egen Park Studio.

Sommarturnén blir en stor succé och Kent hyllas i medierna där de anses vara i sitt livs form. Efter spelningen på Peace & Love-festivalen i Borlänge får bandet även ta emot platinaskivor för ”Jag är inte rädd för mörkret” och i början av augusti nomineras man också till en Rockbjörn som Årets livegrupp. 5 september offentliggörs att låten ”Tänd på” blir tredje singeln från nya albumet, och videoinspelning sker under konserten på Sjöhistoriska i Stockholm 19 augusti. Den tidigare digitalt släppta bonuslåten ”Ett år utan sommar” blir b-sida på singeln som släpps limiterad som CD-maxi och vinyl 3 oktober.

Under hösten och vintern nomineras Kent till Gaffa-priset, P3 Guld i kategorin Årets grupp samt till grammisar i kategorierna Årets rock och Årets textförfattare (Jocke Berg). Det offentliggörs även ett par samarbeten med andra artister, bl a att Jocke tillsammans med Alina Devecerski skrivit låtarna ”Krigar precis som du” och ”Ärligt talat” till hennes debutalbum ”Maraton” samt att Markus Mustonen återfinns i Vera Vinters video till låten ”Överallt”. I december remixar Sami Sirviö även Sofia Talviks julsingel ”One Last Wish For Christmas” och skriver tillsammans med Ulrich Bermsjö (som han också tidigare under året samarbetat med) jullåten ”Gently Now”.

På nyårsafton får fansen en glad överraskning då Kent via hemsidan släpper låten ”Ingen kunde röra oss” som spelats in 17-18 december. Alla intäkter tillfaller Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige – ROKS.

2013
I januari meddelas att Kent vunnit Gaffa-priset i kategorin Årets svenska grupp, samt P3 Guld som Årets grupp (för femte gången). Jocke Berg samarbetar även med Petra Marklund och har tillsammans med henne skrivit låtarna ”Fred”, ”Aska i vinden”, ”Händerna mot himlen” och ”Sanningen” till albumet ”Inferno”, där de två sistnämnda släpps som första respektive andra singel.

I mitten av februari ges ett pressmeddelande på hemsidan om att Kent tillsammans med Robyn och Lars Winnerbäck kommer att uppträda på invigningen av den nybyggda Tele2 Arena i södra Stockholm, 24 augusti. Spelningen blir bandets enda under året och biljetterna släpps 18 februari, men bandets fans får genom hemsidan kent.nu exklusiv möjlighet att köpa biljetter i förväg redan tre dagar innan officiellt släpp. Ungefär en månad senare offentliggörs att Martin Sköld släpper en EP i eget namn med titeln ”The Fire Is On Me”, innehållande fyra spår. Releasedatum blir på Record Store Day 20 april. Per Sinding-Larsens och Mathias Engstrands dokumentär ”Så nära får ingen gå – ett år med Kent” finns också från och med mitten av maj tillgänglig i SVTs öppna arkiv.

En månad innan spelningen på Tele2 Arena har det sålts 30 000 biljetter, och den slutgiltiga publiksiffran hamnar på nästan 40 000. Kent spelar som sista akt i drygt 45 minuter och får genomgående bra recensioner. I slutet av konserten förkunnar Jocke Berg att man framåt hösten ska börja repa nya låtar och att inspelningen av ett nytt album kommer att starta i slutet av året.

Covers på två av Kents låtar, ”FF” och ”Columbus”, figurerar under hösten i SVTs nya satsning ”Alla tiders hits”. I tävlingsprogrammet framför svenska artister kända svenska hits som sedan betygssätts av tittarna. Gruppen Fatboy lyckas nå hela vägen till final med sin version av ”FF”. Kents musik fortsätter att dyka upp i SVT och i mitten av november kommer nyheten om att gruppen skrivit soundtracket till gangsterdramat ”Ettor & nollor” i regi av Oscar Söderlund och Johan Renck. Serien får premiär i början av februari året därpå.

I samband med inspelningarna av Kents elfte studioalbum, som sker under tre veckor i Los Angeles i december, inleds en sedvanlig omgång av ”Fråga Kent” där fansen via tjänsten Ask.fm kan ställa sina frågor till bandet som sedan besvaras i mån av tid.

2014
28 januari dyker nyheten upp om att Jocke Berg blivit tilldelad H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band för ”framstående insatser inom svensk populärmusik”. Efter diskussioner bland fansen på bandets forum förklarar Jocke att priset inte mottas av honom på plats, och att oavsett hur han förhåller sig till priset blir det ändå ett slags ställningstagande eftersom det är ett pris han inte själv bett om eller bett att få bli nominerad till.

I början av mars kommer också den överraskande nyheten att den nya singeln ”La Belle Epoque” kommer att släppas 12 mars, och att bandet befinner sig i slutmixen av den nya skivan som får releasedatum 30 april. Singeln släpps digitalt och som limiterad 7″ vinyl om totalt 1000 exemplar. Den samhällskritiska texten diskuteras flitigt, och i pressen får låten genomgående bra kritik. Expressens Anders Nunstedt skriver bl a ”det är mars 2014 och Sveriges största och bästa rockband visar att de även vill vara det viktigaste”. Musikvideon blir en så kallad ”lyrics video” där låttexten spelas upp mot en rosa bakgrund. En knapp vecka efter singelsläpp slår nästa nyhet ner som gör gällande att bandet kommer att bege sig ut på turné under våren och sommaren. Med start 8 maj gör man en kortare klubbturné i Sverige, Norge och Danmark, för att sedan arrangera två endagarsfestivaler i egen regi på Ullevi i Göteborg och Gärdet i Stockholm. Minifestivalerna får namnet ”#KENTFEST” och med sig på scen har man bl a Nina Persson, Beatrice Eli, Junip, Elliphant, Alina Devecerski m fl. Biljetterna till klubbturnén säljer slut på ny rekordtid, mellan en halv och två minuter.

30 april släpps albumet ”Tigerdrottningen” som innehåller 11 spår. Som en aptitretare låter Kent även släppa en låt om dagen via Spotify med start tre dagar innan albumrelease. ”Tigerdrottningen” följer ”La Belle Epoques” samhällskritiska tema och rosas av pressen, liksom de inledande klubbspelningarna. Skivan går direkt in som etta på Sverigetopplistan med stor marginal. Även i Norge toppar den listorna.

Stort tack till forummedlemmen Fast Forward för hjälpen med biografin 2002-2014.

Fortsättning följer…

{ 2 comments… read them below or add one }

dennismilehag oktober 6, 2009 kl. 13:37

Kent började på noll o har gått en lång väg för att komma dit där dom är idag o under HELA resan så har dom gjort underbar musik.Kent har ett så underbart härligt eget sound som verkligen ÄR Kent, rätt o slett.Min första egentliga upptäckt av gruppen var våren/sommaren -05 då jag hade den stora äran att få köra dom på Turnè19, jag körde bussen med merch grabbarna Roos o co o givetvis så var ju Kent grabbarna oxå med o partade i min buss så på morgontimmarna fick jag ju även privata samtal med dom där vi snackade om allt o inget bla att bli förälder.Som sagt så är detta mitt bästa moments som turnèbuss chaffis.Tack för att jag fick köra er o lära känna er privat, o jag hoppas att jag får äran att köra er igen, för de skulle verkligen vara en ära mvh Dennis Öland

pf oktober 6, 2009 kl. 16:29

2009
Kent samarbetar med Friends och gör låten på drift till reklamfilmen.
Släpper första singeln (töntarna) från kommande skivan (röd) i Oktober då släpps också biljetter till turnen 2010.

Leave a Comment

{ 5 trackbacks }