Kent.nu Paus.nu Kentforumet Kentmailen Joakim Berg Patreon
Inga widgetar hittades i sidofältet!

Ni som är tillräckligt gamla för att känna till Stefan Jarls dokumentärtrilogi Dom kallar oss mods kan hoppa direkt ner till nästa stycke. Ni övriga får passera Wikipedia och läsa på först.

I den här nya boken som kommer ut på måndag, den 3 maj, medverkar Sami och Markus så det finns en Kent-koppling. Allt överskott från försäljningen av boken kommer oavkortat att skänkas till Läkare utan gränser så man får inte bara en bok, man får bra karma också.

Köp boken hos Adlibris (39 kronor) eller Bokus (42 kronor).

PRESSRELEASE

DOM KALLADES MODS

av Isabelle Erkendal och Urban Svensson med hjälp av Rebecca Negussie.

isbn 978-91-85567-51-5

Den här boken är tillägnad plattan i Stockholm och den så kallade förlorade generationen, den generation som ingen tog ansvar för, den generation som kallades mods. Det är över 40 år sedan filmen ”Dom kallar oss mods” gick upp på biograferna, och Sveriges medel- och överklass fick se verkligheten.
Stefan Jarls och Jan Lindqvists film om Kenta och Stoffe och modsgänget skildrades med ett bildspråk och ett filmfoto som var banbrytande inom filmkonsten.
När drogerna härjade som värst följde Stefan Jarl upp vad som hände med Kenta, Stoffe och modsgänget i filmen ”Ett anständigt liv” och senare hur det har gått för modsens barn i ”Det sociala arvet”.

Isabelle Erkendal, du var inte ens påtänkt när filmerna gick på bio, varför är Modstrilogin så viktig för dig?
– För mig är Modstrilogin det bästa som gjorts i filmväg i Sverige. Den innehåller så mycket som är aktuellt även idag, och då kom ändå den första filmen ut 1968. Den har en enorm vidd på 25 år och nu har vi i och med boken till viss del byggt på det med ca 15 år.

Hur fick du idén till boken?
– Eftersom jag tycker om filmerna så mycket ville jag göra något kreativt av all den energi som jag får när jag går in för något. I det här fallet nöjde jag mig inte med att enbart tycka om filmerna. Jag ville hedra modsen och göra något större. Jag och Rebecca började skissa på en bok under sommaren 2008. Sen kontaktade jag Urban som hjälpte mig att göra den här boken möjlig.

Om du skulle beskriva boken med egna ord, hur skulle det låta?
– I boken har vi jobbat mycket med bilder. Vi har fått använda oss fritt
av filmbilderna, och har också tagit nya bilder för att visa hur platserna ser ut idag. I vissa fall ser man ingen som helst förändring och i andra fall känner man inte igen sig hur man än försöker, Klarakvarteren finns ju inte längre kvar. Vi har också intervjuat olika personer som berättar om sin koppling till modsen eller filmerna. Framför allt Carina Klingryd, Jajjes dotter (Jajje var med i alla tre filmerna). Men också Sami Sirviö och Markus Mustonen från Kent, Petter, Walter Hirsch, Anna Wohlin, Yvonne Wenzen och flera andra.

av henrik

Ett svar på ”Ny bok: Dom kallades mods”

Kommentarer är stängda.