Kent.nu Paus.nu Kentforumet Kentmailen Joakim Berg Patreon
Inga widgetar hittades i sidofältet!

Den 22 oktober invigs en ny utställning på Grafikens hus i Mariefred med grafik av Jesper Waldersten och musik av Martin Sköld. Jespers konstnärliga uttryck är som gjort för grafik och med Martins nyskrivna musik som del av utställningen skapas en ny värld där ett plus ett blir tre.

Här följer hela pressmeddelandet:

Jesper Waldersten är en ung och talangfull konstnär. Under våren och sommaren 2011 har Grafikens Hus bjudit in Jesper att arbeta i den grafiska verkstaden tillsammans med Siv Johansson, en legend inom svensk grafisk konst och tryckare åt konstnärer som Lena Cronqvist och Linn Fernström.

Genom samarbetet har Jesper getts möjlighet att fördjupa sig i den grafiska tekniken, vilken passar ovanligt väl med hans konstnärliga uttryck. Dessutom fann Siv och Jesper varandra direkt.

”Det går fort, det är hög densitet i verkstaden när vi jobbar. Siv öppnar dörrar och jag tar allt som finns där inne”, berättar Jesper.

Det andra samarbetet som vuxit fram är mellan Jesper och Martin Sköld. Samarbetet har studsat som en boll mellan dem, bilder ger inspiration till musik, musik till bild.

“Jag hämtar inspiration till mina bilder genom musik, nu kan jag göra det till toner som vuxit fram här i Mariefred, jag är en lyckligt lottad man. Det här är ett unikt samarbete, en svart svensk krock mitt i det sörmländska landskapet”, säger Jesper

“Vi har inspirerat varandra. Det hela började med att vi talade om hur tyst och lite stifft det kan vara på konstutställningar, så jag testade att skriva musik till några utav Jespers bilder som han skickat och helt plötsligt hade vi ett samarbete. Han gjorde konst till min musik och jag musik till hans konst. Det har verkligen varit otroligt roligt. Jesper är en fantastisk och begåvad människa. En ny lekkamrat”, säger Martin.

Musiken kommer att finnas i flera format. På invigningen, under hela utställningstiden i form av ett soundtrack till de grafiska bladen och dessutom som separata låtar som går att lyssna på fristående.

FAKTA

• Vernissage – 22 oktober. Invigning av fyra utställningar på Grafikens Hus.
Vernissagen för Jesper Walderstens utställning startar kl 17.
Övriga tre utställningar invigs redan kl 16.
• Övriga tre utställningar är:
– Jan Persson & Tomas Tranströmer, en utställning om deras samarbete kring Runmarö-boken. Både Jan och Tomas närvarar på vernissagen. Jan finns även tillgänglig på pressvisningen den 20 oktober.
– Adam Rish och Garry Shead, kollegor sedan 80-talet i Sydney, Australien. Adam Rish närvarar på vernissagen.
– Peder Josefsson, verksam som grafiker, målare och skulptör. Peder närvarar på vernissagen.

Jesper Waldersten (f. 1969)
Jesper är en av Sveriges mest populära illustratörer/konstnärer. Hans ström av bidrag till Dagens Nyheter gav honom en bred publik och från 1999 till 2005 producerade Jesper över hundra illustrationer som vann honom tre guldmedaljer i VM “Best of Newspaper Design”. Jesper har haft tre separatutställningar och publicerat sju böcker under eget namn. Han har även skapat flera väggmålningar för offentliga och privata klienter. www.waldersten365.com

Martin Sköld (f. 1970)
Bildade rockgruppen Kent tidigt 90-tal. Parallellt med succén med Kent har Martin även gjort musik till en del reklamfilmer samt film. 2009 fick Martin uppdraget att komponera soundtracket till Eskilstunas 350 – årsdag. Det resulterade i en 25 minuter långt stycke som framfördes på jubileumsdagen den 25 oktober 2009. Som producent och låtskrivare har Martin jobbat med bla Erik Hassle, The Storm och Camela Leierth.

Grafikens Hus
Grafikens Hus i Mariefred är Sveriges enda konsthall med fokus på den grafiska samtidskonsten. Här kan du se konstutställningar, handla grafisk konst, möta konstnärer och delta i konstvisningar i en stimulerande miljö. Grafikens Hus invigdes 1996. www.grafikenshus.se

av henrik