Kent.nu Paus.nu Kentforumet Kentmailen Joakim Berg Patreon
Inga widgetar hittades i sidofältet!

I betalt samarbete med SverigeKredit.se

Att arbeta professionellt som artist och låtskrivare innebär att man behöver kunna hantera två skilda kunskapsområden. Det ena är det kreativa och sitt skapande, det andra är det kommersiella, som företagande och marknadsföring.

Kent lyckades under sin karriär att bygga ett otroligt starkt varumärke och Jocke Bergs bolag har omsatt flera miljoner kronor. Under bandets sista turné kom det in runt 163 miljoner kronor enbart i biljettintäkter

De kommersiella framgångarna har gjort att bandets medlemmar har kunnat leva helt på sin musik och sitt artisteri. För den som själv drömmer om att bli artist står naturligtvis musiken för det viktigaste inslaget, men det behövs även en hel del pengar investerade i början för att lansera en artistkarriär.

Idag finns det kanske fler än någonsin som vill satsa på sin musik och internet har gjort nya karriärvägar möjliga. Genom sociala medier och streamingtjänster så kan man som independentartist slå igenom utan att ha ett bolag bakom sig. Det krävs dock ett investeringskapital för att komma dit. 

Musikbolag eller egen finansiering

Utifrån ett ekonomiskt perspektiv kan ett skivkontrakt med ett musikbolag vara det bästa alternativet. Genom bolaget kan du få finansiering till att göra din musik på heltid och dessutom få hjälp med marknadsföring och turnéplaner.

Om dina drömma är stora som att en dag delta i Melodifestivalen så är det nästan ett måste. Det kan kosta flera hundratusentals kronoratt delta och de är pengar som kan vara svåra att hitta helt själv. 

Om du istället vill fortsätta som independentartist så är ett alternativ att starta ett eget bolag, till exempel i form av en enskild firma. Om du inte har tillräckligt med eget kapital för att finansiera din karriärplan så kan ett alternativ vara att låna pengar.

Det finns många jämförelsesajter för lån på nätet, där du enkelt kan hitta privatlån eller jämföra smslån och snabblån direkt. Du ser då precis hur mycket som du kan få låna och vad det kommer att kosta dig. 

Ett tips är att göra upp en budget och ta reda på precis hur mycket det kommer att kosta dig att lansera din musik. Då kan du räkna på om du har tillräckligt med eget kapital redan, eller om du behöver extern finansiering.

Om lån inte är aktuellt, men du ändå behöver mer pengar så kan crowdfunding vara ett sätt. Du kan hitta många olika webbplatser online där du kan registrera dig och skapa en sida som beskriver syftet med ditt crowdfunding projekt. 

Förutom möjligheten att få finansiering så kan du även få en uppfattning om vad besökarna tycker om din musik och vad de vill höra mer från dig. Om du lyckas nå din målgrupp så att de väljer att stödja dig och ditt projekt så har du en möjlighet att få din konst finansierad för att utveckla den vidare. 

Du kan även ge belöningar till de personer som valt att ge dig pengar. Det kan vara allt från en kopia av ditt album till ett backstage-pass till den första konserten. Tänkt stor och var inte rädd för att göra ditt bästa.

Musikbranschen är absolut inte lätt att slå sig in i men genom att vara beslutsam och kreativ så går det att lyckas. Många gånger är det enda som behövs att någon tror på dig och din musik.

I betalt samarbete med SverigeKredit.se

av henrik