Kent.nu Paus.nu Kentforumet Kentmailen Joakim Berg Patreon
Inga widgetar hittades i sidofältet!

Jocke Berg, låtskrivare, producent och forne frontfiguren i legendariska rockgruppen KENT är äntligen tillbaka för the HÖGDALEN. Ta del av historien bakom hans nya smyckekollektion ”Work”. 

Det har gått tre år sen Jocke Berg lanserade sin första smyckekollektion för the HÖGDALEN. Då var smyckesbranschen ett oskrivet blad för låtskrivaren och forne frontfiguren i KENT. När det nu återigen blev dags för honom att slå sig ner vid skissbordet, var det med en större självsäkerhet.

”När vi gjorde den första kollektionen så lärde jag mig så otroligt mycket. Jag befinner mig ju i musikbranschen, där vi i princip inte har fysiska produkter längre. Men när man jobbar med smycken så blir det så tydligt att här handlar ju allt om hur det ser ut, vad det väger, hur det känns och hur ljuset speglar sig”, berättar Jocke. 

”De smycken som jag själv tyckte blev bäst i första kollektionen hade alla just många ytor som ljuset speglade sig i – de blev väldigt fina i ljus helt enkelt. Så den här gången tänkte jag mycket på hur man kan göra det utan att göra superintrikata mönster och reliefer och vad det nu kan vara. Och då blev det den här muttern”, fortsätter han, och syftar på smyckena ”Nutjob collier”, ”Nut bracelet” och ”Nut necklace”. ”Och eftersom jag också är ett superfan av allt som Rihanna gör, så tyckte jag att ”Work” var en väldigt rolig titel på hela grejen.” 

Fast i ett evigt korsord 

Att Jocke är en van ordtrollare märks tydligt i hur smyckena namngivits. Som namnet ”Nutjob collier” till exempel, där ”Nut” syftar till de mutterformade silver- och guld-delarna, medan ”nutjob” kan översättas till knäppskalle på svenska. 

”Ja men det är ju jätteroligt”, säger Jocke och skrattar. ”Alla de här ordleksgrejerna, de kommer ju lite från vad jag sysslar med till vardags i musik och text. Det är ju som att vara fast i ett evigt korsord. Jag gillar när det finns en glimt i ögat, när det blir lite skämtsamt. Det kreativa hos många blir så otroligt allvarligt hela vägen. Det är ganska kul om man gör allt med blod, svett och tårar och jättemycket hjärta och sen har man ändå lite humor bakom. Det kan lätta upp.” 

Värdefulla bruksföremål

Steget att skapa ett exklusivt smycke i guld eller silver, med utgångspunkt i något så vardagligt som en mutter, kan för många ses som stort. 

”Just muttrarna blev oerhört mycket bättre än vad jag någonsin kunnat hoppas på. Jag gillar den där idén om att lyfta fram bruksföremål och få dem att bli värdefulla på något sätt. Och just muttrar och skruvar och spikar blir ju intressanta för att det är ett sådant slit och släng.”

”En utav mina favoritdesigners ever, Carol Christian Poell, som mest gör kläder men han gör smycken också då och då, gjorde ett armband som var en spik som var hamrad så att den snurrade 1 ½ varv runt en handled. Jättevackert men också brutalt på något sätt. Det fick mig att tänka att man kanske skulle kunna använda något annat ur den världen, slit och släng-föremål som ändå har en otroligt spännande och vacker form. Och när muttrarna blev så här små och man sätter ihop dem, så kommer de snurra inbördes och det ger väldigt, väldigt fina speglingar.” 

Nyckeln till hjärtat

Nyckeln är en återkommande symbol för Jocke Berg. Redan i förra kollektionen skapade han halsbandet ”hell key”, med inspiration från den nyckelformade tatuering som han har på underarmen. Den här gången heter smycket i stället ”Right key” och består av ett hjärta och en nyckel. I hjärtat finns ett litet nyckelhål, som nyckeln passar perfekt i.  

”Jag är extremt förtjust i hjärtat med nyckelhålet, att man kan välja lite hur man använder det, man kan ha det som halsband om man vill, och man kan ha det som örhänge. Man kan köpa två och ge en till sin käresta och behålla en själv. Alla de grejerna – det är fint”, säger Jocke. 

”Jag gillar det där att låsa in värdefulla saker, även om det bara är i ens eget huvud. Den symboliken är väldigt härlig. Och det är också fint med det hårda, ganska kalla som en nyckel representerar, mot ett hjärta som är mjukt och stort. Man säger också att hjärtat har så många rum att man inte känner till hur mycket plats det finns, förrän dörrarna till de här rummen öppnas. Och det är också en fin tanke.” 

Smycken för ovana smyckesbärare

Målet med första kollektionen var att skapa smycken för män, men med en mer sensitiv approach än vad Jocke själv upplevde fanns på marknaden då. Inför den nya kollektionen har han i stället valt att fokusera på dem som kanske inte är så vana smyckesbärare. ”Jag bär inte så mycket smycken själv, eller jag har gjort i perioder, men jag kan tycka att det är intressant att göra smycken för människor som kanske inte är så intresserade av de där pråligaste sakerna. I stället har jag gjort pieces som betyder något, som man kan köpa i present till sig själv när man gjort något bra, eller till någon annan.”

”Jag tror Jocke själv är förvånad över hur bra hans första kollektion landade. Den nya han skapat är minst lika stark. Jag är så glad att han öppnade dörren till ett nytt spännande designsamarbete med the HÖGDALEN!” avslutar Efva Attling. 

Se hela kollektionen på efvaattling.com

av henrik