Kent.nu Paus.nu Kentforumet Kentmailen Joakim Berg Patreon
Inga widgetar hittades i sidofältet!

Att lyssna på musik är en hobby som troligtvis nästan alla gör. Men mycket färre skapar faktiskt musik. Det kan bero på alla möjliga saker, som att man inte tror att det skulle passa en, eller att man inte tror att man hade varit bra på det. Oavsett så är det något som alla borde ge en ärlig chans under livets gång.

Välj din genre

Det första steget i din resa inom musik bör vara ett välja en genre. Olika stilar av musik har helt olika svårighetsgrad, krav och förutsättningar. Därför är det viktigt att du hittar en genre som du älskar och som du verkligen vill spela. Ta detta beslutet med omsorg, och lyssna på mycket olika typer av musik innan du fattar ett beslut.

Grundläggande musikteori

Efter att du har valt din genre är det dags att lära sig lite grundläggande musikteori. Detta steget kan vara avskräckande för folk som är nya till musik, men det är ett väldigt viktigt verktyg för att förstå hur musik är uppbyggd. Man kan sätta igång med musik utan detta steg, men du sätter ribban mycket lägre för dig själv då, och kommer ha svårare att begripa varför något låter fel eller dåligt när du väl börjar spela in musik. Kom ihåg att också ta pauser, du kan kika på Casinon med högst betyg i Sverige efter att du har nötat in musikteori. Ifall du letar så finns det massvis med gratis resurser för att lära sig att spela musik, och interaktiva webbplatser.

Välj instrument

Efter att du kan grunderna och har bestämt dig om vilken genre du vill skapa musik i, så är det dags att välja vilket instrument du vill spela. Det finns givetvis folk som spelar flera, men för nybörjare bör du lägga all fokus på ett instrument till en början. Vilket instrument du väljer kommer att styras mycket av vilken genre du tycker om, samt vad du tycker verkar vara roligast. Det viktigaste är att inte göra beslutet på måfå, utan pröva flera olika sorters instrument, före du bestämmer dig. Pröva lyssna på hur olika instrument låter, och bestäm dig utifrån det.

Få tag på nödvändig utrustning

När instrumentet är valt är det dags att införskaffa den nödvändiga utrustningen. Utöver själva instrumentet kan du behöva tillbehör som strängar, plektrum, noter eller en metronom. Om du spelar ett elektroniskt instrument som elgitarr eller keyboard, behöver du också förstärkare, kablar och kanske en mixer. Det är också viktigt att tänka på bekvämlighet och hållbarhet – investera i en bra stol, notställ och eventuellt ett fodral för ditt instrument om du ska transportera det. Din utrustning behöver inte vara dyr i början, men det är viktigt att den är av tillräckligt bra kvalitet för att du ska kunna utvecklas och trivas med ditt spelande.

Självstudier eller formell utbildning

En väldigt stor fråga som många nybörjare ställer sig är vad som är bäst – Självstudier eller formell utbildning. Det tråkiga svaret är att det inte går att svara på med bara ja eller nej. Det finns fördelar och nackdelar med båda. Du har oerhört mycket mer flexibilitet med självstudier, men det kan ta längre tid att lära sig eftersom att du inte har någon riktig lärare förutom du själv. Det finns massor av resurser online, men det kan vara att föredra att följa ett musikaliskt program med lärare som har flera decennier av kunskap och erfarenhet.

Skapa en rutin

Försök att avsätta en viss tid varje dag eller vecka för att öva, och håll fast vid den. Det är bättre att öva kortare perioder regelbundet än att spela länge bara ibland. När du övar, fokusera på specifika mål – det kan vara en ny skala, ett nytt stycke musik eller en teknik du vill förbättra. Variera din övning för att hålla den intressant och utmanande. Kom också ihåg att ta pauser och vara snäll mot dig själv – det är viktigt att hålla musiken rolig och undvika utbrändhet.

Sätt upp mål

Detta steget är bland de viktigaste för att hålla igång med musiken. Sätt upp mål för dig själv! Utmana dig själv. Det kan vara saker som att lära sig nya ackord, ett stycke musik, eller helt enkelt spela upp en låt för din familj live. Gör mindre mål för dig själv så blir hela resan roligare, istället för att du känner att du fastnar eller stagnerar. Målen låter dig känna dig produktiv över dina insatser.

Spela med andra

Musik är en social konstform, och det kan vara otroligt givande att spela med andra. Genom att delta i ett band, en orkester eller bara jamma med vänner, kan du lära dig mycket och ha kul samtidigt. Att spela med andra hjälper dig också att utveckla dina färdigheter som musiker, eftersom du måste lyssna, anpassa dig och samarbeta. Om du känner dig osäker på att spela med andra, börja i en liten grupp eller med någon du känner väl. Du bör också ta del av musikaliska kulturella event, musikhjälpen är ett exempel på hur musik för människor i samman.

Uppträd för första gången

Att uppträda inför en publik kan vara nervöst, men det är också en viktig del av att vara musiker. Din första uppträdande behöver inte vara stort eller formellt – det kan vara för familj och vänner i ett avslappnat sammanhang. Ju mer du uppträder, desto mer bekväm kommer du att bli. Att stå på scen ger dig också en chans att visa upp det du har lärt dig och att känna den unika glädjen i att dela musik med andra. Förbered dig genom att öva ditt program flera gånger och fokusera på att ha kul snarare än att göra ett perfekt uppträdande.

av henrik